Monday, August 30, 2010

Tiramisu simple

this is lady fingers..





















ni bukan real resepi tiramisu sbb real resipi guna cheese mascorpane yg mahal giler tu..so this is simple version
1- ladies finger tu susun dlm loyang/bekas, renjis2 dgn air chocolate/susu chocolate..or guna penyepit celup air choc letak cepat2 dlm loyang/mangkuk nak hidang..biskut ni cepat lembut dan patah so kena hati2 angkat cepat2
2- sediakan cheese
250g whipping cream..beat dgn 50g gula halus..sampai kembang keluarkan dari bowl
250g cream cheese, beat dgn 50g gula halus dan 2 sudu besar serbuk koko..dah kembang campurkan dgn bahan whipping cream tadi..gaul rata guna spatula...senduk plastic tu lah
3- letak lapisan 2 atas 1, ratakan..ketuk2 sikit..
4- letak satu layer lagi biskut lady fingers tu..cara susun mcm dlm loyang kat atas tu kasi tutup adunan cheese..
5- letak lagi adunan no 2...ratakan..ketuk2..then ayakkan serbuk koko + coffee segera..tak suka coffee tak yah boh...tgk gambar atas..
6- parutkan chocolate atas serbuk koko tadi...boleh hias dgn buahan2 lain like strawberry, peach etc..
7- letak dlm fridge..bagi set dulu..makan sejuk2
kalau belum nak makan lagi, nak buat byk2 simpan dlm fridge jgn ayakkan lagi serbuk koko dan chocolate parut tu..bila nak makan baru ayakkan serbuk koko tu..tutup bekas tu rapat2 thats why i am using bekas plastic tu blh tutup bila nak makan ambil dari fridge...
ni boh dlm bekas casserol utk raya baru ni

yg bulat2 kecil tu dipanggil choc crispies..

No comments:

Post a Comment