Sunday, November 21, 2010

Asam Pedas

Bahan-bahan ( 2 ekor pari tuka utk 8 orang )
2 ekor pari tuka. (disiang,dipotong 2,di buang perut, cuci bersih2, ambil asam jawa, lumur ,perap 30 minit) Bahan sambal: 12 ulas bawang merah, 8 ulas bawang putih, 2" halia, 3 batang serai, 30 batang cilikering, 2 sudu makan belacan, (Kisar/blender semua
Cara-cara

1.Perap pari dengan air asam jawa. (selepas setengah jam, bilas bersih2 dan lumur dengan air limau nipis dan garam) 2.Tumis bawang besar yang dihiris sampai wangi,masukkan bahan2 yang dikisar, tumis sampai pecah minyak/garing. masukkan air asam jawa, gula jawa,susu pekat manis,daun kunyit,garam dan gula. 3.kacau hingga sambal pekat dan pecahminyak. 4.Ambil satu senduk sambal, letak atas daun pisang/aluminum, letak pari,tutup dengan sambal.Bungkus dan bakar selama40 minit. 5. Hiaskan dengan bahan tabur...siap utk dihidang.

ni resepi your own mom..simple
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inches halis
chop semua ni..then tumis dgn minyak...then letak 4 sudu makan cili kisar..masak sampai cili naik minyak..letak air asam semangkuk besar...letak daun kesum dan serai ketuk..or blend..dah mendidih letak ikan..then sayur pilihan...normally kacang bendi n tomato
lauk hari ni asam pedas ikan kembong

No comments:

Post a Comment