Sunday, November 21, 2010

Nasi dagang

ni mkn kat open house rmh Lynn sham

NASI DAGANG
Sumber:  Mariena Raslan
 
Bahan A – Nasi:
 
v 3 cawan beras siam/beras merah
v 1 cawan beras pulut
v 2 cawan santan cair
v 2 cawan santan pekat
v 4 ulas bawang merah, dihiris halus
v 1 inci halia, dihiris halus
v Sedikit halba
v Garam, secukupnya
 
Bahan C – Lauk:
 
v 1 ekor ikan tongkol, dikukus – saya rebus ikan dengan asam gelugor dan sedikit air
v 1 mangkuk santan
v 2 sudu besar rempah
v 3 keping asam gelugor
v 5 sudu besar cili giling
v Sedikit cili padi
v Garam
v Serbuk perasa
v Manisan/Gula Melaka, secukupnya
 
Bahan D – kisar:
 
v 10 ulas bawang merah
v 1 ulas bawang putih
v ½ inci halia
v ½ Inci lengkuas
 
Cara menyediakannya:
 
Nasi Dagang:  Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam.  Toskan dan kemudian dikukus selama ½ jam.  Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.  Angkat dan masukkan bahan B, gaul rata.  Sedia untuk dihidang bersama lauk dan acar/jelatah.
 
Kuah Nasi Dagang Terengganu:  Kacau santan hingga mendidih.  Kemudian masukkan cili giling, bahan-bahan yang dikisar, rempah dan asam keping.  Kemudian, masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.  Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.  Kemudian, masukkan garam, serbuk perasa dan manisan/gula Melaka secukupnya.  Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.  Hidang bersama Nasi Dagang Terengganu.

No comments:

Post a Comment