Thursday, November 18, 2010

Char kue teow

ni ngam memang best punya mesti try

hmmm rasa nak pi mkn aja sat lagi terliur ni...kedai buka tak?
char ko teow

cuba laa korang try k...die tak bg sukatan..so agak2 jer la erkk

Bahan nak Buat Kicap

Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
(masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)

Bahan nak buat Pes Cili
udang kering
Isi Udang yang dah diblend
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula

Sedikit minyak
(tumis bawang putih,bawang merah,cili Kering, Udang) sehingga menjadi mcm cili boh ..heheh

Bahan2 Buat Char ko Teow

Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss
Koteow halus
taugeh
kucai
lada sulah jika suka
kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
teloq
minyak

Cara2 nak goreng koteow

1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagu baguish)
2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan
3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing
4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) kacau dan tutup api...
7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk

hari ni buat lagi version simple jer...al kisah dah masak lauk semua nak masak nasi, beras habis?? wah kacau ni..char kue teow ni ingat nak mkn petang so msk masa lunch..petang baru mkn nasi..lps sms faris soh beli beras on the way dia balik dari DQ

tumis jer bawang merah + putih yg dah dichop..then cili kisar...taruk air..byk lah..boh kicap+ sos ikan+ udang+ kicap...biar lama sikit sampai udang dah layu..letak kerang..kucai + taugeh+ kue teow...kacau kejap..letak telur..4 biji ni utk sebungkus 500g kue teow....dah siap..walla...jgn boh garam, sos ikan tu dah masin..kicap also masin..
















No comments:

Post a Comment