Friday, November 26, 2010

Kuih makmur

kuih tradisi lama ni...this resepi from my fren..chek ray..lama tak jumpa ya chek ray

KUIH MAKMUR
 
 
Kuih tradisi yang ramai dah lupa. Cara  saya modified…… tak bubuh kacang ditengah- tengah tapi campur sekali dengan tepung..nanti bila makan tak le bersembur…yang masuk inti kat tengah tu lambat… kena kepit lagi....rasa sama je. Tak cantik tapi ummmmmp punya.   “melt-in=your mouth gitu”
 
Bahan yang perlu:)
 
    500 gram  cake/superfine flour, ayak
    350 gram  kacang tanah
    250 gram  ghee (unsalted), cairkan dan sejuk
    1-1½ sudu teh  garam     
    2 biji telur
    Gula Icing (ayak) untuk salut.
 
Cara membuatnya:)
 
  1. Goring tepung atas api pelahan hingga kering dan ringan. Bila tepung tidak lagi melekat di kuali.
 
  1. Goring kacang hingga wangi. Buang kulit dan kisar kacang ketika masih suam jangan tika panas nanti keluar minyak pulak.
 
  1. Campur tepung, kacang dan garam dalam mixing bowl. Blend. Masukkan telur dan ghee cair dan gaul dengan kelajuan pelahan. Berhenti bila dah jadi doh. Jangan pukul lebih-lebih nanti keluar minyak….harap fahan le ya.
 
  1. Bulat-bulatkan dan letak atas dulang pembakar yang dilapik kertas. Bakar pada suhu 180 darjah C 10-15 minit.
 
  1. Sejukkan dulu makmur atas dulang tadi 15-20 minit. Salut dengan gula yang diayak. Simpan dalam bekas kedap udara.
   

No comments:

Post a Comment