ni gambar belum masak
oh ini kek mak tok paling best..nak betul2 sedap mcm mak tok buat kena pukul marjerine planta dgn gula kasar..hand beat tau...dlm bekas buat kek yg dulu2 belajar masak tu yg berat tu...sekerat hari mak anjang tukang pukul dulu..baru siap...
raya baru ni buat alhamdulillah..tak 100% jadi oklah about 95% jadi..mak tok pun puji..sampai kg 230 am tak sempat nak bagi tau mak tok..next morning tu baru bg tau ada bawak kek kukus cubalah rasa sama tak?
mak tok jawab..ish bangkit pagi tadi tgk ada kek buah mcm mak buat, mak pekena 5 keping. pak hang makan 3 keping..kek ni lah yg mak dok selalu buat..awat je'an buat tak jadi..cuba hang tgk je'an punya he he mak tok tunjuk mak su je'an punya..color pun pudar apa sudah jadi mak su oii..
Kek Buah Kukus Mak Yg Terbest
Bahan A:
2 cwn gula
2 cwn mentega (2 ketul butter)
5 biji telur
Bahan B – Gula Hangus:
1 cwn gula – untuk digoreng hangus, bkn hangit
Bahan C:
1 kati tepung gandum (600g)
2 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu the cream of tartar
2 cwn mix fruit – mak agak-agak je sebab dulu dia beli yg kotak besar RM4.50 dia bahagi 2 dapat dalam 2 cawan mak kata.( 500g )
Cara Menyediakannya:
2 cawan gula dan mentega dipukul sampai kembang. Masuk telur sebijik pukul, sebijik pukul sampai habis 5 biji tu.
tepung di ayak dgn soda n cream of tartar kemudian gaul dgn buah2an kering..masukkan dlm adunan butter tadi..gaul rata..
masak gula menjadi gula hangus..jgn hangit ahh..lastly terus angkat dan curah atas bahan di atas sambil mixer tu berputar..
zaman dulu mak tok pegang mangkuk butter..sorang curah air gula kena kacau cepat2 sblm gula tu beku..dia cepat beku..guna mixer senang je blh buat sorang2
then kukus 4 jam..kukus lama ni yg menjadi kan dia lebih moist..2 jam kukus pun memang dah masak kalau cucuk dgn lidi tp not so moist..
jgn lupa cuba kek kukus mak tok ni
No comments:
Post a Comment