FRUIT TARTLET
Sumber : Chef Alex Goh
PASTRY
Bahan-bahan :
(A)
200g mentega
100g gula ising
1/4 sudu kecil esen vanila
(B)
1 biji telur
(C)
420g tepung
1 sudu besar susu tepung
Kaedah penyediaan :
1. Putar (A) hingga lembut. Masukkan (B) dan terus memutar hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul hingga doh yang lembut dan licin terbentuk.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu.
Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan.
Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udaraInti
Krim kastad :
100g instant kastard
200g air sejuk
100g non dairy topping cream
Cara :
Pukul semua dlm mixer sampai kental, jangan terlalu lama.
Paipkan krim , pakai nozel cream puff or swirl nozel.
Cucukkan buah2an.
buat lebih bawa pi sekolah..semua puji sedap terus minta resepi ...jgn order eh wa tak larat nak buat benda ni sorang2...chef ada balik baru boleh buat he he
ni version caca marba..dah tak larat after 150pc...tak pe ni semua left over nak bagi perabih..masuk perut orang kat rumah
No comments:
Post a Comment