Apam
Apam Tepung Gandum™
kak fida@myresipi.com
Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. )
- 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
- 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur)
- 2 1/2 cawan air
- 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
- secubit garam (opt)
- kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam
Cara-cara
- Loyang disapu minyak sekeliling.
- Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
- Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
- Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
No comments:
Post a Comment