ni mkn kat open house rmh Lynn sham
NASI DAGANG
Sumber: Mariena Raslan
Bahan A – Nasi:
v 3 cawan beras siam/beras merah
v 1 cawan beras pulut
v 2 cawan santan cair
v 2 cawan santan pekat
v 4 ulas bawang merah, dihiris halus
v 1 inci halia, dihiris halus
v Sedikit halba
v Garam, secukupnya
Bahan C – Lauk:
v 1 ekor ikan tongkol, dikukus – saya rebus ikan dengan asam gelugor dan sedikit air
v 1 mangkuk santan
v 2 sudu besar rempah
v 3 keping asam gelugor
v 5 sudu besar cili giling
v Sedikit cili padi
v Garam
v Serbuk perasa
v Manisan/Gula Melaka, secukupnya
Bahan D – kisar:
v 10 ulas bawang merah
v 1 ulas bawang putih
v ½ inci halia
v ½ Inci lengkuas
Cara menyediakannya:
Nasi Dagang: Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam. Toskan dan kemudian dikukus selama ½ jam. Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak. Angkat dan masukkan bahan B, gaul rata. Sedia untuk dihidang bersama lauk dan acar/jelatah.
Kuah Nasi Dagang Terengganu: Kacau santan hingga mendidih. Kemudian masukkan cili giling, bahan-bahan yang dikisar, rempah dan asam keping. Kemudian, masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi. Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan. Kemudian, masukkan garam, serbuk perasa dan manisan/gula Melaka secukupnya. Biarkan kuah itu menjadi agak pekat. Hidang bersama Nasi Dagang Terengganu.
No comments:
Post a Comment