Sunday, November 21, 2010

Wajik

WAJIK
 
Bahan:
600 gm beras pulut, rendam dan kukus hingga masak
300 gm gula merah
450 gm gula kastor - kalau ikut tekak I, boleh kurangkan
1 liter pati santan dari 1 biji kelapa
 
Cara menyediakannya:
1. Masak gula merah dan gula dalam periuk hingga cair atas api kecil dan tapiskan (dalam resipi tak ada air, tapi I campur air sikit sebab tak logik nak masak gula tak campur air pastu nak tapis.. dah tentu jadi gula hangus kan..).
2. Satukan santan dan air gula, masak hingga pekat.
3. Masukkan pulut dan kacau selama 10-15 minit sehingga sebati.
4. Apabila air gula kering, masukkan pulut ke dalam acuan/loyang (25x25cm), tekan padat dan sejukkan.
5. Potong dan hidangkan (masa I cuba tu, I tak masak sampai air gula kering..)

this recipe frm my friend Lynn sham

No comments:

Post a Comment