Home Made Roti Canai Leen Omar
Bahan2
4 cwn tepung gandum
260 ml air
2 sm majerin/minyak sapi (sy guna minyak sapi)
1 bj telur (sy guna gred AA sal tu yg ada dlm peti ais sy)
2 sm gula
1 st garam
Cara (leen omar nyer):
1. Gaul tepung bersama bahan2 lain hingga menjadi doh yang licin & sebati. (sy campak je sumer dlm BM - cecair dulu, diikuti minyak sapi, pastu garam-gula & last skali tepung. guna setting "dough")
2. Bulatkan adunan (sy wat kecik2 jd dpt dlm 22 biji. klu nk wat roti canai biasa, dpt dlm 10 biji). Lumurkan dengan minyak/minyak sapi (biasanya leen guna majerin+minyak. sy lumur dgn marjerin je)
3. Adunan hendaklah dibiarkan supaya sebati sebelum dicanai. (sy perap semalaman)
4. Tebar adunan. klu tak pandai menebar just canai guna tangan & tarik di sekeliling dulang
5. Letak seketul inti yg dh siap masak di tengah tebaran & bungkus inti tersebut dgn adunan yg ditebar td.
6. Panaskan kuali (sy guna kuali nonstick jd x perlu letak byk minyak) & goreng mcm biasa.
NOTA : Gula tu boleh jugak ditukar dgn susu pekat tapi leen prefer guna gula coz dia akan jadi rangup sikit berbanding menggunakan susu..
No comments:
Post a Comment